‘Ik ben een nieuwe richting ingegaan’, zegt Addy van den Krommenacker. In ’s-Hertogenbosch heeft hij zaterdag zijn nieuwste collectie – Bosch by Addy – getoond. Addy kreeg een staande ovatie van de meer dan duizend gasten voor zijn couture, geïnspireerd op de Middeleeuwse kunstenaar Jheronimus Bosch.

Ruim een jaar geleden begon de couturier aan zijn collectie. In de aanloop naar de grote Jheronimus Bosch-expositie in zijn hometown ‘s-Hertogenbosch raakte hij geïnspireerd door zijn Middeleeuwse stadsgenoot. Hij ontleedde diens meesterwerk, de Tuin der Lusten, en selecteerde de elementen daaruit. ‘Het drieluik van Bosch staat bol van contrasten. Van zwaarmoedig tot blij, van het paradijs naar de hel; het gaf me de vrijheid om me uit te leven, terwijl ik me normaal gesproken vasthoud aan een specifiek kleurpalet,’ legt de couturier uit. ‘Nu gaat het van zachte pasteltinten naar vuurrood of mosgroen. En net als de Tuin der lusten is een groot deel van de collectie opgebouwd uit drie lagen. Het kunstwerk daagde me bovendien uit tot het gebruik van nieuwe technieken.’ Nieuw in Addy’s atelier is brokaatzijde met een laklaag, dat van elke jurk een kunstwerk maakt. Het hemelse thema is door Addy vertaald in de romantische kant die Nederland van hem gewend is; gouden en zilveren jurken, rebrodékant, glamoureuze pailletten en flinterdunne chiffons.

Geheel nieuw zijn de Valyra-spelden die door de modellen zijn gedragen. Het zijn unieke haardecoraties van titanium, elk afzonderlijk afgewerkt met goud en edelstenen, met een kleur of reliëf. Tevens ontwierp hij in samenwerking met viltkunstenares Marjan Veltkamp twee unieke creaties. Voor de productie en de visuele effecten ging hij een samenwerking aan met Pearl Pictures onder leiding van Zachery Weckstein. Weckstein zette de beste mensen in voor deze grote productie , zoals creative editor Sam Rees, Alex Sparrow voor special effects Tom Kiuyver en de uiterts getalenteerde Wan Pin Chu, componist en sound engineer. Hij componeerde een speciale song voor de show, welke hij aan het begin van de show ten gehore bracht.

Ruim duizend gasten, onder wie Connie Witteman en haar verloofde Eugène van Dun, politicus Onno Hoes, Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol en Addy’s muzes Pernille La Lau, Ruth Jacott en Sandra Reemer, zagen de show in Theater aan de Parade. Het werd een avond verrassingen, waarin fashion werd gekoppeld aan kunst, historie en muziek. Twee van Addy’s vriendinnen hadden ook een bijdrage aan de show; zo sprak Sandra Reemer over hun lange vriendschap, terwijl Ruth Jacott het lied Tederheid ten gehore bracht .Ik wil mensen meenemen op mijn reis, weg laten dromen met mijn couture. Dat gebeurde onder meer door de finale. Spectaculaire dronebeelden gemaakt in de St Janskathedraal in Den Bosch begeleidden de bruid naar het altaar. Deze unieke opnames liet Zachery Weckstein uitvoeren door Skydrone uit de U.K.

De make-up en haar werden uitgevoerd door Addy's vaste partners Pupa Milano en Lanza.
De productie was in handen van Limitless Production.

Foto's Jeroen Snijders

©2016 | ADDY VAN DEN KROMMENACKER
DESIGN | SCHUTDESIGNS IN BLOCKWISE