Addy van den Krommenacker zette op uitnodiging van de Nederlandse consul-generaal Annemieke Ruigrok de Dutch Days in Hongkong extra luister bij. Dat deed Van den Krommenacker door zijn laatste couturecollectie van ‘Bosch by Addy’ mee te nemen naar de Aziatische metropool, waar de show in de residentie van de consul-generaal de opening van de Dutch Days markeerde.

‘Ik vind het fantastisch om te zien hoe ook aan de andere kant van de wereld mensen enthousiast worden van de samensmelting van de kunstwerken van Jheronimus Bosch en mijn couture,’ zegt Van den Krommenacker. ‘Mijn creaties zijn tijdloos, maar dat zijn ook de kunstwerken van Bosch, die ik speciaal voor deze collectie vertaald heb naar mijn signatuur voor vrouwelijke elegantie.’
Het Nederlandse consulaat organiseert de Dutch Days sinds drie jaar als onderdeel van de jaarlijkse Asia Week in Hongkong, waarin Aziatische kunst en vakmanschap wordt gepromoot, om ook Nederland te promoten. De komst van Van den Krommenacker resulteerde in extra aandacht voor de Dutch Days, die door Ruigrok als ‘ons nationale modeicoon’ werd aangekondigd.

Media als de Hongkong Post en het populaire societyprogramma Dolce Vita interviewden de couturier naar aanleiding van de show. Consul-generaal Annemieke Ruigrok had onder meer gasten uit de diplomatieke wereld uitgenodigd, zoals haar Belgische collega Michèle Deneffe. Persoonlijke gasten van Addy van den Krommenacker waren Prinses Irene der Nederlanden en haar jongste dochter Prinses Carolina de Bourbon de Parme. De laatste trouwde in juni 2012 in het Italiaanse Florence in een japon van Addy van den Krommenacker. Ook Prinses Irene droeg creaties van Van den Krommenacker, zoals bij de inhuldiging van Koning Willem-Alexander in 2013 en de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden in 2015.

Over de collectie

Ruim twee jaar geleden begon de couturier aan zijn collectie, waarvan de eerste stukken in het voorjaar van 2016 tijdens een grote show in ’s-Hertogenbosch werden gepresenteerd. In de aanloop naar de grote Jheronimus Bosch-expositie in Addy’s thuisstad ’s-Hertogenbosch, ter ere van Bosch’ 500ste sterfjaar, raakte de couturier geïnspireerd door zijn Middeleeuwse stadsgenoot. Hij ontleedde diens meesterwerk, de Tuin der Lusten, en selecteerde de elementen daaruit. ‘Het drieluik van Bosch staat bol van contrasten. Van zwaarmoedig tot blij, van het paradijs naar de hel; het gaf me de vrijheid om me uit te leven, terwijl ik me normaal gesproken vasthoud aan een specifiek kleurpalet,’ legt de couturier uit. ‘Nu gaat het van zachte pasteltinten naar vuurrood of mosgroen. En net als de Tuin der lusten is een groot deel van de collectie opgebouwd uit drie lagen. Het kunstwerk daagde me bovendien uit tot het gebruik van nieuwe technieken.’ Japonnen van brokaatzijde met een laklaag , waardoor elk stuk kunstwerk wordt, zijn een van de nieuwe technieken. Het hemelse thema is door Addy vertaald in de romantische kant die Nederland van hem gewend is; gouden en zilveren jurken, rebrodékant, glamoureuze pailletten en flinterdunne chiffons.

Met de couturecollectie ‘Bosch by Addy’ heeft Addy van den Krommenacker intussen al vele steden aangedaan. De collectie – die meerdere malen is uitgebreid – werd tot op heden getoond tijdens fashionsweeks in New York en Roemenië, en shows in ’s-Hertogenbosch, Lugano, Sint-Petersburg en Rome. Deze zomer laat Addy ook Parijs kennismaken met zijn haute couture.

Addy temidden van dames uit de societywereld van Hongkong.

Eerste rij vlnr: Prinses Carolina, Prinses Irene, Annemieke Ruigrok en Louis Ng Chi-wa (deputy director Leisure and Cultural Services Department).

Hollandse meesters en Delftsblauw in de Nederlandse residentie waren het decor van de modeshow.

Michele Deneffe (consul-generaal van België in Hongkong en Macau) en Leigh Tung-Chou (Hong Kong Ballet en Tung Foundation).

Annemieke Ruigrok (l) met Candice Lee, organisator Dutch Days in Hong Kong.

©2016 | ADDY VAN DEN KROMMENACKER
DESIGN | SCHUTDESIGNS IN BLOCKWISE